Kasteel van Loppem

Piëta (ca. 1460-1470)

Kasteel van Loppem (interieur)

Steenbrugsestraat 26, Zedelgem-Loppem

Glasraam Piëta

Wil je een reis door de tijd maken zonder hiervoor eerst een tijdmachine uit te vinden? Dan is het Kasteel van Loppem de juiste bestemming. Het negentiende-eeuwse kasteel bevindt zich nog in zijn originele staat, en je kan er ook een prachtige kunstcollectie bewonderen. Meer dan de moeite waard!

 

Piëta

Dit kunstwerk van ca. 1460-1470, vermoedelijk van een Brusselse schilder, is opgebouwd uit drie panelen in kleurloos en gekleurd glas, aangebracht in grisaille en zilvergeel. De ongewone verticale uitbeelding van Christus' bewening stelt Maria voor die haar dode zoon ondersteunt, in het gezelschap van Johannes. Dit glasraamfragment wordt voorlopig en onder voorbehoud in verband gebracht met een leerling van Rogier van der Weyden.

 

Kasteel van Loppem

Dit is het enige Belgische kasteel waarvan de buiten- én binnenkant nog in oorspronkelijke staat zijn. Baron Charles van Caloen liet het rond 1860 optrekken in de toen populaire neogotiek, met een Vlaams tintje. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de Belgische geschiedenis. In 1918 bevond zich hier het hoofdkwartier van het Belgische leger. Koning Albert I en koningin Elisabeth verbleven er. Je kunt er binnen een kijkje nemen, kuieren in het Engelse landschapspark of verdwalen in de negentiende-eeuwse groene doolhof.

Praktische informatie

Adres

Steenbrugsestraat 26
8210 Zedelgem-Loppem
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van maandag tot zaterdag open van 13u tot 17u30.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: €8,00 standaardtarief

Andere sites in de buurt

Sint-Petrus en Pauluskerk in Middelburg
In de Sint-Petrus en Pauluskerk in Middelburg kan je onder andere werken van Pieter Brueghel de Jonge, Jan Ricx, Jan Maes en een gravure naar Rubens bewonderen
Atelier Luc Peire (interieur)
In Atelier Luc Peire in Knokke vind je het intrigerende 'Environnement I' van de kunstenaar zelf.