Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Peter Paul Rubens (1577-1640)

De wonderbare visvangst
De wonderbare visvangst van Peter Paul Rubens (detail)

Onze-Lieve-Vrouwestraat 87, Mechelen

Peter Paul Rubens was één van de grootste kunstenaars van zijn tijd. De wonderbare visvangst is het resultaat van zijn meesterschap, waarin hij Bijbelse verhalen visueel tot leven brengt. Kom even langs en luister naar de golvende zee, ruik het zoute water, voel het zand onder je voeten, en beleef het wonder mee.

De wonderbare visvangst van Peter Paul Rubens

De wonderbare visvangst

De wonderbare visvangst is een drieluik met imposante taferelen. Het middenpaneel gaat over de visvangst waarin sterk gebouwde mannen vissen binnenhalen. Dit zijn twee Bijbelse verhalen in één weergave afgebeeld. De apostelen vissen zonder succes, totdat Jezus hen aanmoedigt om nog een laatste poging te wagen. Het rechterluik toont Tobias met de Engel, waar de ingewanden van de vis dienen om zijn vader van zijn blindheid te genezen. Het linkerluik geeft de vondst van een cijnspenning weer. De verhalen werden prachtig verbeeld door Rubens, die het schilderde in opdracht van de visverkopers. Hun wens om de rijkdom van hun ambacht te verbeelden, werd vervuld. 

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

De gotische Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk werd voor het eerst vermeld in 1255. Ze werd opgericht als een parochiekerk, waarna het gebouw in 1342 mogelijk werd vernield door een stadsbrand. De huidige kerk werd gebouwd in de veertiende eeuw. De gevels, zijbeuken en de toren worden tot de oudste delen gerekend. In de zestiende eeuw werd de kerk belaagd door de Spaanse Furie en de protestanten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd. Ook ontkwam ze niet aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1945 werden er restauratiewerken uitgevoerd. Voor de heropbouw hadden zowel Désiré Beeck als Jan Lauwers een grote impact. Lauwers zorgde voor een modern altaar in combinatie met brandramen. Tot op vandaag vinden er nog verbouwingswerken plaats, die de kerk tot het najaar van 2023 ontoegankelijk maken.

Praktische informatie

Adres

Onze-Lieve-Vrouwestraat 87
2800 Mechelen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van maandag tot zondag open van 13u tot 16u.
  • Tot het najaar van 2023 is de kerk gesloten voor bezoekers wegens werken.

Toegankelijkheid

  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

De aanbidding der wijzen, Pieter Paul Rubens
In de Sint-Janskerk in Mechelen kan je 'De aanbidding der wijzen' door Peter Paul Rubens bezichtigen.