Sint-Andrieskerk

Otto van Veen (1556-1629)

De marteling van Sint-Andreas
Sint-Andrieskerk in Antwerpen (interieur)

Waaistraat, Antwerpen

De Sint-Andrieskerk is een kerk die haar kunstschatten koestert en dat voel je direct bij het binnenkomen. Ze zijn er niet alleen trots op het verleden maar omarmen ook hedendaagse kunstenaars. Zo kleedde de Antwerpse modeontwerpster Ann Demeulemeester het Mariabeeld aan. Ooit keek Vincent van Gogh er gefascineerd naar de kleurrijke glasramen.

Antwerpen Otto Van Veen Modello

De marteling van Sint-Andreas

Rubens heeft veel schilders beïnvloed, maar waar leerde hij zelf het vak? Een van zijn leermeesters was Otto van Veen. In 1594 kreeg hij de opdracht om een schilderij te maken met als onderwerp De marteling van Sint-Andreas. De overeenkomst werd gesloten op basis van Van Veens kleurrijke en gedetailleerde schets. Sinds 2006 is die schets opnieuw in bezit van de kerkfabriek. Je kan ze bewonderen in de schatkamer. Rubens heeft er aandachtig naar gekeken. De compositie inspireerde hem voor zijn wereldberoemde Kruisoprichting, die te zien is in de Antwerpse kathedraal.

Sint-Andrieskerk

In het Antwerpse Sint-Andrieskwartier word je verrast door een charmante kerk met prachtige kunst. Ze staat in wat vroeger een volkse buurt was, maar nu een levendige Antwerpse mode- en antiekbuurt. De augustijnen starten aan het begin van de zestiende eeuw met de bouw van hun klooster met kerk. Al kort na 1520 worden zij weggestuurd vanwege hun openlijke sympathie voor de Duitse protestant Maarten Luther. De kerk wordt in 1529 grotendeels afgewerkt onder impuls van landvoogdes Margareta van Oostenrijk. De patroonheilige van de kerk, Andreas, is ook die van het Bourgondische vorstenhuis, waar Margareta de laatste generatie van vertegenwoordigt. Wanneer in 1566 de Beeldenstorm door Antwerpen raast en de calvinisten het bestuur overnemen, wordt de Sint-Andrieskerk beschadigd. In 1585 herbouwen de katholieke parochianen hun kerk. Een van hen is Peter Paul Rubens, die hier een tijd parochiaan is.

Praktische informatie

Adres

Waaistraat (Hoofdportaal)
2000 Antwerpen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van november tot en met maart, van maandag tot zaterdag open van 9u tot 12u.
  • Van april tot en met oktober, van maandag tot zondag open van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs kerk: gratis
  • Toegangsprijs schatkamer: € 1,00 standaardtarief

Andere sites in de buurt

De Hofkamer van Den Wolsack
In de Hofkamer in Antwerpen vind je onder meer een imposante plafondschildering met de 'Goden op de Olympusberg'.