Sint-Janskerk

Peter Paul Rubens (1577-1640)

De aanbidding der wijzen
Sint-Janskerk Mechelen (detail)

Sint-Janskerkhof 1, Mechelen

Mechelen is een stad op mensenmaat waar je heerlijk te voet van de ene historische kerk naar de anderen kan flaneren. Het is ook een stad met een rijk verleden waarvan de vele topkunstwerken nog getuigen. Dat is in de Sint-Janskerk zeker zo. Niet alleen is er De aanbidding der wijzen door Peter Paul Rubens te zien, in de toren zijn er unieke veertiende-eeuwse muurschilderingen verborgen.

De aanbidding der wijzen, Pieter Paul Rubens

De aanbidding der wijzen

De parochie van de Sint-Janskerk was lange tijd een van de rijkste van Mechelen. Daardoor zijn er heel wat schatten in de kerk te vinden. In het altaar schittert een fameuze barokke triptiek van Peter Paul Rubens. Het middenpaneel is De aanbidding der wijzen, links zien we De doop van Jezus en rechts De heilige Johannes op Patmos. Achter de zijpanelen zit een mechanisme om de schilderijen om te draaien, zodat alle taferelen zichtbaar zijn.

 

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk of voluit Sint-Jan Baptist en Evangelist, dateert uit de vijftiende eeuw en is opgetrokken uit witte zandsteen. In 2008 ontdekt het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed toevallig veertiende-eeuwse muurschilderingen achter de orgelkast, op de eerste verdieping van de toren. Het zijn geen fragmenten, maar twee unieke, grote kunstwerken die Sint-Christoffel en Sint-Joris voorstellen. De muurschilderingen kan je alleen met een stadsgids bezoeken.

Praktische informatie

Adres

Sint-Janskerkhof 1
2800 Mechelen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van dinsdag tot zondag open van 13u tot 16u.

Toegankelijkheid

  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

 

Andere sites in de buurt