Sint-Katelijnekerk

Pieter Valck (1734-1783)

Preekstoel met de Heilige Familie die schuilt in de ruïnes van de tempel
Sint-Katelijnekerk in Mechelen (interieur)

Sint-Katelijnestraat 78, Mechelen

Ooit al eens een fijn uitgesneden preekstoel gezien die hoog boven je hoofd uitreikt? In de Sint-Katelijnekerk in Mechelen krijg je de kans om de prachtige preekstoel van Pieter Valck te bezichtigen.

Preekstoel van Pieter Valck

Preekstoel met de Heilige Familie die schuilt in de ruïnes van de tempel

Bij het betreden van de kerk springt de preekstoel van Pieter Valck onmiddellijk in het oog. Die werd vervaardigd naar een ontwerp van zijn leermeester, de houtsnijder Theodoor Verhaegen. Het hout werd tot in de fijnste details gesneden en beeldt de Heilige Familie die schuilt in de ruïnes van de tempel uit. Het stro van de hut waarin ze schuilen, lijkt haast echt. Christus zit op een wereldbol en houdt een kruis onder de arm. Maria en Jozef beschermen het kind. Bovenaan vliegen de engelen tussen het gebladerte en de wolken. Ze kondigen de Blijde Boodschap aan.

Sint-Katelijnekerk

De veertiende-eeuwse Sint-Katelijnekerk werd in gotische stijl opgetrokken. De sobere uitstraling is te wijten aan de ligging van het gebouw in de armere wijken van Mechelen. De naam is te herleiden naar de Heilige Catharina, die werd vastgebonden aan een rad en onthoofd werd omdat ze haar geloof niet wou afzweren. Bij de onthoofding bleek haar bloed melk te zijn, die de pest uit de stad dreef. In de zestiende eeuw kon de kerk niet ontkomen aan godsdienstoorlogen, waardoor het gebouw schade opliep. In de loop van de achttiende eeuw onderging het gebouw een uitgebreide verbouwing. Het sobere karakter moest wijken voor een rijkere aankleding. Aan het eind van de negentiende eeuw werd haar gotische karakter opnieuw hersteld door de architecten Frans Baeckelmans en Philippe Van Boxmeer.

Praktische informatie

Adres

Sint-Katelijnestraat 78
2800 Mechelen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van dinsdag tot zondag open van 13u tot 16u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Begijnhofkerk in Mechelen (interieur)
In de Begijnhofkerk in Mechelen kan je de barokke architectuur van Pieter Huyssens, Jacques Franckaert en Lucas Faydherbe bezichtigen.
De aanbidding der wijzen, Pieter Paul Rubens
In de Sint-Janskerk in Mechelen kan je 'De aanbidding der wijzen' door Peter Paul Rubens bezichtigen.