Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk

Hendrik Frans Verbruggen ( 1654-1724)

Preekstoel
Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk in Mechelen (interieur)

Keizerstraat 1, Mechelen

Ontdek de beeldig mooie Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk in Mechelen. De legendarische overtuigingskracht van de jezuïeten resulteerde er onder andere in een kunstig gesneden preekstoel met talrijke details.

Preekstoel van Hendrik Frans Verbruggen

De preekstoel

De preekstoel uit eikenhout werd rond 1700 vervaardigd door Hendrik Frans Verbruggen, een telg uit een vooraanstaand Antwerps beeldhouwersgeslacht. Verbruggen was een specialist in barok kerkmeubilair. De preekstoel is opgevat als één groot beeldsnijwerk. Op de wereldbol onderaan zijn de vier tot dan toe erkende werelddelen voorgesteld door menselijke figuren met passende attributen. Zij dragen de kuip van de preekstoel, die versierd is met de attributen van de vier evangelisten en met vier medaillons met beeltenissen van jezuïetenheiligen. Twee engelen ondersteunen het klankbord, de houten luifel bovenaan die de stem van de priester versterkt. De preekstoel moest de gelovigen duidelijk maken dat jezuïeten het ware geloof beleden en dat verspreidden over de hele wereld. Het is vooral het topwerk van Verbruggen dat indruk maakt.

 

Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk

Het werk aan deze barokkerk werd in 1670 begonnen. Ze was oorspronkelijk door de jezuïeten gewijd aan Sint-Ignatius en Sint-Franciscus-Xaverius. Na de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 vroeg de parochie van Sint-Pieter-en-Paul om er haar parochiekerk van te maken. De officiële naam van de kerk is Sint-Petrus en Sint-Paulus op visitatie bij de Heiligen Sint-Ignatius en Sint- Franciscus-Xaverius. Verkort is dit de Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk. Het interieur is rijk versierd. Naast het indrukwekkende achttiende-eeuwse altaar, de preekstoel en de schilderijen, zijn er de veertien ingebouwde biechtstoelen, een fijn staaltje van Mechelse houtsnijkunst. Volgens de legende telde de kerk zoveel biechtstoelen omdat ze vlak bij de Veemarkt lag en er bij het verkopen van vee volop werd gelogen en bedrogen. De echte reden? De Sint-Pieter-en-Paulkerk was oorspronkelijk een pelgrimskerk en er waren veel relieken te vinden. Als je die wilde aanraken, moest je vrij van zonden zijn.

Praktische informatie

Adres

Keizerstraat 1
2800 Mechelen
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van dinsdag tot zondag open van 13u tot 16u.

Toegankelijkheid

  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

De aanbidding der wijzen, Pieter Paul Rubens
In de Sint-Janskerk in Mechelen kan je 'De aanbidding der wijzen' door Peter Paul Rubens bezichtigen.