Sint-Catharinakerk Begijnhof

Theodoor van Loon (1581-1649)

De vier Evangelisten
Sint-Catharinakerk Begijnhof

Kerkstraat-Begijnhof, Diest

Diest is een en al erfgoed. Je hebt het beroemde begijnhof met de bevallige Sint-Catharinakerk en een mooi museum. Maar er is ook het geboortehuis van Sint-Jan-Berchmans, de patroonheilige van de studenten. Komen er examens aan? Ga er snel een kaarsje branden.

De vier Evangelisten door Theodoor van Loon

De vier Evangelisten

De vier evangelisten - Johannes, Lucas, Marcus en Mattheüs - worden vaak afgebeeld in antieke toga’s bij hun schrijftafel. Elk hebben ze een eigen symbool: de engel voor Mattheüs, de leeuw voor Marcus, de stier voor Lucas en de adelaar voor Johannes. Theodoor van Loon, een tijdgenoot en concurrent van Rubens, verbleef een tijd in Italië en onderging daar een invloed van Caravaggio en zijn navolgers.

Sint-Catharinakerk Begijnhof

Wie onder de barokke toegangspoort uit 1671 wandelt, ervaart meteen de sereniteit, harmonie en beslotenheid van het Diestse begijnhof, een van de grootste ter wereld. De Sint-Catharinakerk in lokale ijzerzandsteen is een typische, sobere begijnhofkerk uit de veertiende eeuw. De begijnen riepen de hulp in van Catharina, een van hun populairste heiligen, bij brand- en huidkwalen. De kerk werd recent gerestaureerd en aan de buitenzijde gekaleid. Het interieur ademt volop barok en rococo.

Praktische informatie

Adres

Kerkstraat-Begijnhof z/n
3290 Diest
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van juni tot en met september, van dinsdag tot zondag open van 13u tot 17u.
  • Van oktober tot en met mei, de eerste zondag van de maand open van 13u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Altaar gewijd aan de heilige Norbertus van Pieter Scheemaeckers en Jan Erasmus Quellinus
In de Abdijkerk van Averbode kan je het altaar gewijd aan de Heilige Norbertus van Pieter Scheemaeckers en Jan Erasmus Quellinus bewonderen.
Abdijkerk van Tongerlo
In de Abdijkerk van Tongerlo kan je 'Jezus te gast bij Simon de farizeeër' en 'De bruiloft te Kana' van Jan Erasmus Quellinus bezichtigen.