Sint-Stefanuskerk van ‘s Herenelderen

Reliekschrijn

Stefanuskerk 's Herenelderen

Sint-Stefanusstraat, Tongeren

Ooit werden er relieken bewaard in de reliekschrijn van de Sint-Stefanuskerk in ’s Herenelderen. De kist kan je nog bezichtigen in het koor van de kerk. Misschien schuilt er nog een restje van die goddelijke kracht in.

Reliekschrijn

Reliekschrijn

In de Middeleeuwen was de religieuze belevenis heel belangrijk. Gelovigen gingen op pelgrimstochten en vonden er kerken met relieken om te aanbidden. Er werd verondersteld dat deze relieken in directe verbintenis stonden met de Heilige. De lichaamsdelen en objecten van Heiligen, zoals beenderen, haar, tanden of stukjes kledij, moesten op een veilige plaats worden opgeborgen. Dit kon in een houten of metalen kistje zijn. In ’s Herenelderen is de inhoud van de schrijn verloren gegaan. Alleen de schilderingen van de Heilige Hieronymus, Sint-Agnes, Sint-Catharina, Johannes De Doper en de opdrachtgever kunnen helpen ontrafelen welke verhalen deze vijftiende -eeuwse reliekhouder ons kan vertellen.

Sint-Stefanuskerk

De stichting van de parochie in 1291 door de heren van Elderen, werd gevolgd door de bouw van de Sint-Stefanuskerk in de vijftiende eeuw, met zijn Maasgotische architectuur. In 1899 heeft de architect Fernand Lohest de kerk vergroot en het interieur aangepast in de neogotische stijl. De kerk dankt zijn naam aan de Heilige Stefanus, een martelaar die werd gestenigd. Een reliek van de Heilige is nog steeds te vinden in de sacristie, waar ook het reliekschrijn werd teruggevonden. In 1935 werd de Sint-Stefanuskerk in ’s Herenelderen uitgeroepen tot een beschermd monument, wat de erfgoedwaarde van de kerk verder bevestigt.

Praktische informatie

Adres

Sint-Stefanusstraat
3700 Tongeren
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • De eerste zaterdag van de maand open om 14 u vanaf oktober.
  • Inschrijving vereist.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Reeks van Reliekbeelden
In het Teseum kan je een prachtige reeks van reliekbeelden bezichtigen.