Genk was vroeger een echt schildersdorp. Aan het einde van de negentiende eeuw zakten de meest vooraanstaande landschapsschilders van België en ver daarbuiten af naar Genk om het desolate landschap vast te leggen. Die bijzondere plekken kan je nu nog altijd ontdekken.
Emile Van Dorenmuseum
Het Emile Van Dorenmuseum is ondergebracht in villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning met atelier van landschapschilder Emile Van Doren. Het huis is ontworpen van architect Adrien Blomme. De originele meubels, siervoorwerpen en tal van schilderijen zijn in hun oorspronkelijke context bewaard. Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet alleen terugblikt op het verleden maar ook een actuele en hedendaagse werking uitbouwt.
Herman Richir (1866-1942) - Portret van Emile van Doren
De verfijnde portretkunst van Herman Richir kan je onder meer ook in het Emile van Dorenmuseum bewonderen. Twee van zijn portretten hangen in de villa Le Coin Perdu, waaronder het portret van Emile van Doren. Niet toevallig maakt dit deel uit van Emile van Dorenmuseum, ze waren immers vrienden. Vaak bezocht Richir de familie in Genk en verbleef er om het Kempische landschap te schilderen. Toch was zijn aandacht voornamelijk gericht op het schilderen van portretten, stillevens, genrestukken, naakten en decoratieve stukken.
Emile Van Doren (1865-1949) - De bloei van de gagel
Geboren in 1865 groeide Emile van Doren op in het Brusselse, dichtbij de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Kapellekerk. In 1890 aanschouwde hij voor het eerst de Kempense schoonheid, na zijn bezoek in Genk. Genk was geliefd door kunstenaars omwille van het bijzonder schilderachtig landschap. Van Doren stelde zelfs dat Genk gemaakt is om te schilderen, een uitspraak dat zijn verdere leven zal definiëren. Hij verhuisde naar Genk en ontmoette er zijn echtgenote, Cidonie Raikem. Volledig gefascineerd door het prachtige landschap, is dit telkens het focuspunt van zijn werk. Ook de Bloei van de Gagel is hiervan een resultaat. Het rijke kleurenpallet in combinatie met de uitgesproken verftechniek, toont de beweeglijkheid der elementen.
Praktische informatie

Toegankelijkheid
- Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperking.