Emile Van Dorenmuseum

Zicht op de Molenvijver van Joseph Coosemans (detail)

Henri Decleenestraat 21, Genk

Genk was vroeger een echt schildersdorp. Aan het einde van de negentiende eeuw zakten de meest vooraanstaande landschapsschilders van België en ver daarbuiten af naar Genk om het desolate landschap vast te leggen. Die bijzondere plekken kan je nu nog altijd ontdekken.

Zicht op de Molenvijver van Joseph Coosemans

Zicht op de Molenvijver

Dit schilderij van Joseph Coosemans toont het moerassige landschap van de Molenvijver in 1891. Op de achtergrond zie je het Kempendorp Genk en de ontelbaar vaak geschilderde torenspits van de Sint-Martinuskerk. Op een boogscheut van het museum kan je nog steeds de locatie herkennen.

Emile Van Dorenmuseum

Het Emile Van Dorenmuseum is ondergebracht in villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning met atelier van landschapschilder Emile Van Doren. Het huis is ontworpen van architect Adrien Blomme. De originele meubels, siervoorwerpen en tal van schilderijen zijn in hun oorspronkelijke context bewaard. Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet alleen terugblikt op het verleden maar ook een actuele en hedendaagse werking uitbouwt.

Genk Herman Richir Portret van Emile van Doren

Herman Richir (1866-1942) - Portret van Emile van Doren

De verfijnde portretkunst van Herman Richir kan je onder meer ook in het Emile van Dorenmuseum bewonderen. Twee van zijn portretten hangen in de villa Le Coin Perdu, waaronder het portret van Emile van Doren. Niet toevallig maakt dit deel uit van Emile van Dorenmuseum, ze waren immers vrienden. Vaak bezocht Richir de familie in Genk en verbleef er om het Kempische landschap te schilderen. Toch was zijn aandacht voornamelijk gericht op het schilderen van portretten, stillevens, genrestukken, naakten en decoratieve stukken.

Herman Richir (1866-1942) - Portret van Cidonie Raikem

Cidonie Raikem was uitbaatster van een herberg aan de Statiestraat in Genk. In 1898 trouwde Emile van Doren met haar en bouwde de herberg samen om tot een Hotel des Artistes. Het fungeerde als een ontmoetingsplaats waar creativiteit de vrije loop ging. Kunstenaars, schrijvers en toeristen kwamen van her en der om er te verblijven. 

Genk Herman Richir Portret van Cidonie Raikem
Genk Emile van Doren De Bloei van de gagel

Emile Van Doren (1865-1949) - De bloei van de gagel

Geboren in 1865 groeide Emile van Doren op in het Brusselse, dichtbij de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Kapellekerk. In 1890 aanschouwde hij voor het eerst de Kempense schoonheid, na zijn bezoek in Genk. Genk was geliefd door kunstenaars omwille van het bijzonder schilderachtig landschap. Van Doren stelde zelfs dat Genk gemaakt is om te schilderen, een uitspraak dat zijn verdere leven zal definiëren. Hij verhuisde naar Genk en ontmoette er zijn echtgenote, Cidonie Raikem. Volledig gefascineerd door het prachtige landschap, is dit telkens het focuspunt van zijn werk. Ook de Bloei van de Gagel is hiervan een resultaat. Het rijke kleurenpallet in combinatie met de uitgesproken verftechniek, toont de beweeglijkheid der elementen.

Praktische informatie

Adres

Henri Decleenestraat 21
3600 Genk
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van woensdag tot zondag open van 13u30 tot 17u30.

Toegankelijkheid

  • Gedeeltelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Reliekschrijn
In de Sint-Stefanuskerk van ‘s Herenelderen kan je een reliekschrijn met verschillende heiligen bewonderen.