Onze-Lieve-Vrouw ter Zege op de Zavel

Abraham Janssens (1573-1632)

Maria met kind
Onze-Lieve-Vrouw ter Zege op de Zavel in Brussel

Zavelstraat, Brussel

Pal in de Brusselse antiekwijk op het Grote Zavelplein, ligt de majestueuze Onze-Lieve-Vrouw ter Zege. Het is een ware schatkamer met allerhande schilderijen, maar ook indrukwekkend beeldhouwwerk. Die sculpturen vind je vooral in de kapellen van de familie Thurn und Taxis. Zij waren de postmeesters van de Habsburgers en lagen aan de basis van de Belgische post.  

Maria met Kind door Abraham Janssens

Maria met Kind

De Antwerpse schilder Abraham Janssens was een tijdgenoot en concurrent van Rubens. Dit werk is pas recent aan hem toegeschreven. Het gaat om een tedere voorstelling van Maria met Jezus en zijn oudere neefje Johannes. Opmerkelijk zijn de droeve, beloken blik van Maria en de speelse, levendige houding van het kind. De soberheid, de levendigheid en het lichtspel herinneren aan de revolutionaire Italiaanse schilder Caravaggio. Janssens verbleef in Rome toen die daar actief was. Het schilderij is een schenking van de familie Arenberg, die een paleis rechtover de kerk hadden, aan hun conciërge Jane Gilet.

 

Onze-Lieve-Vrouw ter Zege

Een legende over een verwaarloosd Mariabeeld dat miraculeus van Antwerpen naar Brussel werd verplaatst, bezorgde deze vijftiende-eeuwse kerk-zonder-toren haar faam. Ze werd gebouwd op initiatief van de kruisboogschutters. Hier werd in 1505 Maria van Hongarije gedoopt, de zuster van Keizer Karel. Dit godshuis was de geliefde bidplaats van Margareta van Oostenrijk, de landvoogdes van de Nederlanden.

Praktische informatie

Adres

Zavelstraat
1000 Brussel
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van maandag tot vrijdag open van 10u tot 18u.
  • Zaterdag en zondag open van 9u tot 18u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

De heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus, Theodoor van Loon
In de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk in Brussel kan je 'De Heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus' van Theodoor van Loon bewonderen.