Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk

Jan Pieter Van Baurscheit de Oude (1669-1728)

Hoofdaltaar
Hoofdaltaar van Jan Pieter Baurscheit de Oude

Kolenmarkt 89, Brussel

Voor wervelende barok in marmer en bladgoud moet je in de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk in Brussel zijn. Jan Pieter van Baurscheit de Oude maakte van het hoofdaltaar een echte blikvanger. Bij een stralende zon en tussen vele engeltjes geeft God er de zegen. 

Hoofdaltaar van Jan Pieter Baurscheit de Oude

Hoofdaltaar

Het hoofdaltaar, deels uit marmer, deels uit beschilderd hout, dateert van 1705. Het is uitgevoerd naar een tekening van de Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit de Oude. Aan weerszijden zijn medaillons te zien die toegeschreven zijn aan de Brusselse beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle. Ze beelden Joachim en de heilige Anna uit, de ouders van Maria.

 

Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk

De barokke Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstandkerk staat in een wijk waar vroeger een gasthuis stond voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Hier vereren ze sinds 1625 een miraculeus Mariabeeld. Het verkorte kerkschip sluit aan op een ronde bouw onder een zeshoekige koepel. Boven de deur prijkt het embleem van landvoogd Karel Van Lotharingen. Bij het binnenkomen vallen de achttiende-eeuwse witmarmeren wijwatervaatjes op, met engelenhoofdjes van de Vlaamse zeventiende-eeuwse kunstenaar Gabriël Grupello.

Praktische informatie

Adres

Kolenmarkt 89
1000 Brussel
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van maandag tot zaterdag open van 9u tot 17u.
  • Zondag open van 9u tot 11u en van 12u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

De heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus, Theodoor van Loon
In de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk in Brussel kan je 'De Heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus' van Theodoor van Loon bewonderen.