Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind - Oorzaak Onzer Blijdschap
Topstukken

Uit welke richting je ook komt op weg naar Tongeren, de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwebasiliek rijst altijd als een vertrouwd silhouet op in de verte. En dat al sinds meerdere eeuwen. Het is een ware schatkamer met kunstwerken die hier al sinds eeuwen hun plek vinden. Een bezoek is een reis door de tijd langs maar liefst zeven kerken in één!

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Onderweg naar Tongeren kan je haar al van ver bewonderen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt. Het is dan ook een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De constructie van de huidige basiliek nam meer dan 300 jaar in beslag. De imposante toren mist eigenlijk een spits. Maar ze bewees haar nut als belfort. In geval van brand sloegen de klokken letterlijk alarm. De toren was bovendien een ideale uitkijkpost, deed dienst als schuilplaats voor de bevolking en als bewaarplaats voor de stadsarchieven. In 1931 kreeg deze grootse dame de pauselijke titel van basiliek. Haar imposante belfort prijkt terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Onze-Lieve-Vrouwebeeld Oorzaak Onzer Blijdschap - Anoniem

Het notelaren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind (1497), ook wel bekend als "Oorzaak onzer Blijdschap", werd gemaakt in opdracht van de Aartsbroederschap. Het is van bijzondere betekenis voor het collectieve geheugen omdat de kroning van het Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in 1890 de start van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten betekende. Tot op vandaag wordt deze traditie in ere gehouden. Het ingetogen kunstwerk heeft zijn oorspronkelijke rijke polychromie grotendeels bewaard. De tegelijk verheven, gracieuze én beminnelijke uitstraling, en de zeer verzorgde afwerking van het beeld tonen dat de anonieme beeldsnijder en stoffeerder erin geslaagd zijn op een hoogst verfijnde, tijdloze manier vorm te geven aan de opdracht tot het vervaardigen van een devotie- en processiebeeld. Dit is een topstuk, zeldzaam en onmisbaar, en staat daarom op de Vlaamse Topstukkenlijst.

 

Praktische informatie

Adres

Stadhuisplein
3700 Tongeren
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van maandag tot zondag open van 9u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt