Sint-Martinuskerk

Anthony van Dyck (1599-1641)

De liefdadigheid van Sint-Martinus
Van Dyck Sint Martinuskerk Zaventem

Kerkplein 1, Zaventem

Wat deed Anthony van Dyck in Zaventem? Hij was op weg naar Rome, maar de liefde deed hem in Zaventem halt houden. Stop er ook eens wanneer je op weg bent naar de luchthaven, uit liefde voor de fraaie barokschilderkunst van deze Vlaamse Meester. Geklasseerd als Topstuk trouwens. 

De liefdadigheid van Sint-Martinus

De liefdadigheid van Sint-Martinus

Martinus van Tours, die leefde in de vierde eeuw en bisschop werd, was onder meer in Frankrijk en België een populaire heilige. Volgens de legende deelde hij op een koude winterdag zijn mantel met een bedelaar. Dat tafereel bracht de twintiger Anthony van Dyck in beeld toen hij nauw met Rubens samenwerkte. Misschien was de opdracht zelfs eerst voor Rubens bestemd en raakte hij in tijdnood. In elk geval, Van Dyck maakte het werk voor de kerk en hield daarbij rekening met de lichtinval van rechts.

Sint-Martinuskerk

Aan de onderbouw van de toren zie je nog dat dit oorspronkelijk een romaanse kerk was (ca. 1100). De huidige gotische kerk in kalkzandsteen dateert vooral uit de jaren 1500 en 1600, en werd in de negentiende eeuw vergroot. Recent zijn haar interieur en exterieur gerestaureerd.

Praktische informatie

Adres

Kerkplein 1
1930 Zaventem
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van 1 oktober tot 31 maart, van maandag tot zondag open van 9u tot 16u30.
  • Van 1 april tot 31 september, van maandag tot zondag open van 9u tot 18u.
     

Toegankelijkheid

  • Aangepaste parkeerplaats
  • Horizontale circulatie
  • Rolstoeltoegankelijke inkom
  • Zitbank

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

De heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus, Theodoor van Loon
In de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk in Brussel kan je 'De Heilige Ursula gekroond door het Kind Jezus' van Theodoor van Loon bewonderen.