Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Henry van de Velde

Reizigersrijtuig K1A 21.043
Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Stationsplein 8, Maldegem

Zin in een buitengewone rit in een historische stoomtrein? Stoomtrein Maldegem-Eeklo laat je meerijden met een iconisch rijtuig ontworpen door Henry van de Velde. Een totaalervaring voor treinenthousiasten!

Stoomtrein Maldegem-Eeklo Reizigersrijtuig K1

Reizigersrijtuig K1A 21.043

De NMBS hecht veel belang aan de vormgeving van rijtuigen. Op 11 maart 1932 besloot de Raad van Bestuur om Henry van de Velde aan te stellen als artistiek adviseur. Van de Velde, pionier van de decoratieve kunsten, is een belangrijke vertegenwoordiger van de Belgische art nouveau. Dat zorgde voor een bloeiende samenwerking met de NMBS. Van de Velde paste zijn esthetiek toe op de banken, het hang- en sluitwerk, de bagagerekken, wandelstokhouders en verlichtingsarmaturen van de K 1-rijtuigen. Bij het houtwerk, het koperwerk, de bekleding, de tapijten en de hoofdsteunen was coherentie een belangrijk aandachtspunt. Ook het NMBS-logo, ontworpen door Jean de Roy, werd beïnvloed door Van de Velde.

Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Stoomtrein Maldegem-Eeklo is een museumspoorvereniging die treinen uit de twintigste eeuw tussen de stations van Maldegem en Eeklo laat rijden. Dit is een unieke kans om te reizen in een historische stoomtrein. In het begin van de twintigste eeuw was het station van Maldegem een levendige plaats, maar het ontkwam niet aan de gevolgen van de opkomst van de auto. De laatste passagierstrein in Maldegem vertrok op 26 februari 1959. Aan het eind van de jaren tachtig werden de toen leegstaande stations en gebouwen van de NMBS opgekocht door enkele treinliefhebbers. Vandaag laat de museumspoorvereniging ons kennismaken met stoomtreinen en gezellige rijtuigen, waaronder ook het model van Henry van de Velde.

Praktische informatie

Adres

Stationsplein 8
9990 Maldegem
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van mei tot en met oktober, op zondag open van 10u tot 18u.
  • Van juli tot en met augustus, op woensdag open van 11u tot 17u.

Toegankelijkheid

  • Toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: €17,00 standaardtarief
  • Treinrit naar Eeklo inbegrepen

Andere sites in de buurt

Sint-Petrus en Pauluskerk in Middelburg
In de Sint-Petrus en Pauluskerk in Middelburg kan je onder andere werken van Pieter Brueghel de Jonge, Jan Ricx, Jan Maes en een gravure naar Rubens bewonderen